stevig muurtje

Regelmatig krijg ik de vraag of ik nu bijles geef of remedial teaching. Ik merk dat het voor ouders lastig is om het verschil te zien. Ik ga in dit bericht een korte uitleg geven over het verschil.

Het verschil tussen bijles en remedial teaching

Bijles, zo noemen de meeste mensen extra hulp voor hun kind na school. Het woord bij-les geeft de betekenis eigenlijk al aan. Je krijgt les over de leerstof die je op school aangeboden krijgt. Het gaat om dezelfde leerstof, die je herhaalt en die je oefent. Bijles wordt gegeven door een leerkacht of een student.

Hoe remedial teaching verschilt van bijles

Remedial teaching werkt aan hiaten in de leerontwikkeling. Dit is iets anders dan leerstof herhalen. Bij remedial teaching wordt eerst een onderzoek afgenomen om te kijken waar de hiaten in de leerontwikkeling zich bevinden. Vaak geef ik het voorbeeld van een muur met bouwstenen. Als één of meer stenen ontbreken dan wordt de muur wankel. Een stevig fundament ontbreekt en de muur kan makkelijk omvallen. Remedial teaching bouwt aan een stevig fundament. Als eenmaal duidelijk is welke stenen in de muur ontbreken dan kan daar hulp bij worden gegeven. En dat vertaalt zich weer naar beter resultaten in de klas.

Remedial teacher

Wat is een remedial teacher? Een remedial teacher is een HBO geschoolde leerkracht of logopedist die aanvullend een HBO-master heeft gevolgd. In mijn geval de Master SEN leren. Ik heb ruim 10 jaar voor de klas gestaan. Dit was bij verschillende typen onderwijs zoals o.a. Jenaplan. De laatste jaren heb ik op verschillende scholen ook de remedial teaching verzorgd. In 2019 ben ik mij helemaal gaan richten op mijn eigen praktijk die in 2021 al 10 jaar bestaat. Reden voor een feestje.