kinderen lezen

De zomervakantie staat voor de deur. Voor veel kinderen is het goed om in de zomervakantie te blijven lezen. En hoe leuk is het om het samen te doen. Hieronder volgen een aantal tips die daarbij kunnen helpen.

Vakantie leestips
  • Op vakantie? Neem leuke spellen mee. Bijvoorbeeld talige spelletjes zoals scrabble (junior), maan, roos, visspelletjes voor beginnende lezers of galgje.
  • Boeken mee! De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk: neem leuke kinderboeken mee in de vakantiekoffer! Ga vooraf ook samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf ook een stapel boeken uitkiezen voor de vakantie. Boeken die nog te moeilijk zijn, kun je voorlezen of samen lezen.
  • Als uw kind zelf leest geef het dan de gelegenheid om fouten eerst zelf te herstellen. Geef na een paar seconden evt. een kleine hint en prijs het kind wanneer het lukt om het woord zelf te lezen. Dus: wacht, hint en prijs! Geef veel complimenten tijdens het lezen.
  • Lezen is overal. Denk aan de menukaart in het restaurant, borden onderweg, foldertjes van de dierentuin die je wilt gaan bezoeken of een informatief boekje over een favoriet onderwerp van je kind. Ook strips, vakantieboeken en kindertijdschriften zijn leuk èn zinvol om te lezen.
  • Vertier op de achterbank. Voor lange autoritten zijn niet alleen vakantieboeken superleuk en leerzaam, maar ook de iPad is erg geschikt. Een paar goede apps erop en rijden maar!
In de auto: Luister naar cd’s met verhalen (deze zijn, samen met het leesboek, te leen bij de bibliotheek). Of maak een spel:
  • Nummerbordenspel: van nummerborden letters lezen, deze noteren in een schrift en met de letters een woord maken. Wie heeft het snelst een woord gemaakt? Er kan evt. vooraf een categorie bepaald worden: een dier, eten / drinken.
  • Letterbingo: Maak een alfabetkaart. Wanneer onderweg een letter gezien wordt, mag je deze op je kaart wegstrepen. Wie heeft als eerste zijn / haar kaart vol. Bingo!!
  • Markeer op een landkaart de plaatsnamen langs de te rijden route. Als je de plaatsen passeert leest het kind deze hardop voor en streept ze weg.