Begrijpend lezen is de basis voor vrijwel alle schoolvakken.

En daarom is het aanleren van een goede manier om begrijpend te kunnen lezen, heel belangrijk voor de rest van je schoolcarrière?

Wat is begrijpend lezen?

Begrijpend lezen draait om het begrijpen van wat je leest. Uit de tekst filteren van wat belangrijk is en wat overbodig is. Niet voor elk kind is dit vanzelfsprekend. Bij veel kinderen geeft dit problemen. Begrijpend lezen is een complex proces. Hieronder wordt aangegeven wat er nodig is om goed een tekst te kunnen begrijpen.Begrijpend lezenAls het bij één van de onderdelen niet goed gaat, zijn er vaak problemen met het begrijpen van de tekst. Maar ook wanneer een kind bovenstaande onderdelen beheerst is het nog niet vanzelfsprekend dat het begrijpend lezen makkelijk gaat. Het kost tijd en oefening om dit goed toe te passen. Het blijft een uitdaging om de tekst goed te kunnen verwerken.

In de praktijk werk ik met diverse materialen waaronder Zuid Vallei, Junior Einstein, Nauwkeurig lezen en Alle teksten de Baas.

Er wordt geoefend met verschillende soorten teksten, waarbij geleerd wordt hoe deze aangepakt moeten worden. Een woord opzoeken in een woordenboek vereist een andere aanpak dan het lezen van een informatieve tekst. Vaak wordt er geoefend op de leesstrategieën. Maar samen lezen en de tekst bespreken is ook erg belangrijk voor kinderen.

Bij Kidsweek vindt u wat leuke tips over begrijpend lezen.