Mindfulness voor kinderen

Mindfulness zal een situatie nooit veranderen, maar helpt kinderen wel hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan.

Herkent u het volgende bij uw kind?

  • Hij / zij heeft een vol hoofd
  • Hij / zij heeft een onrustig lichaam
  • Hij / zij heeft een slechte concentratie

Dan kan mindfulness wat voor uw kind zijn.

Er wordt nogal wat van kinderen gevraagd. Ze moeten dagelijks veel informatie verwerken. Met mindfulness leren kinderen om even op pauze te drukken en met hun aandacht in het nu te zijn.

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent met aandacht in het ‘nu’ leven. Dus aandacht hebben voor dit moment. Niet denken aan het verleden. Niet met je gedachten bij de toekomst. Maar je aandacht specifiek richten op wat je nu aan het doen bent. Als je loopt, dan loop je met volledige aandacht. Als je eet, dan eet je met volledige aandacht. Als je in de rij van de bibliotheek staat, dan ben je daar, volledig en bewust.

Al je zintuigen gebruiken om het nu te ervaren is nog best lastig. Het is een kwestie van oefenen. Maar hoe vaker je het doet, hoe sneller en langer mindful je kunt zijn. Hierdoor kun je meer genieten van het nu, rustiger worden in je hoofd en beter voelen waar je behoefte aan hebt. En dat geldt ook voor kinderen!

De effecten van mindfulness voor kinderenmindful

Het is bekend dat als kinderen al jong meer leren over meditatie en mindfulness, dat ook invloed heeft op de rest van hun leven. Ze leren hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan, gaan meer genieten van het nu en worden zich bewust van hun gevoelens en reacties.

Wat leren kinderen van mindfulness?

  • Een hoofd vol piekergedachten tot rust brengen
  • Concentreren en geen gehoor geven aan afleidingen
  • Helder en objectief en met een zekere leergierigheid kijken naar wat er in je, met je en om je heen gebeurt
  • Met emoties als verdriet, boosheid, angst en blijdschap leren omgaan
  • Goede sociale kwaliteiten ontwikkelen zoals geduld, zelfvertrouwen, aardiger zijn en meer begrip hebben voor zichzelf en anderen
De training

In acht lessen (afhankelijk van de leeftijd) leren kinderen tijdens de mindfulnesstraining om even te stoppen met doorgaan en met vriendelijke aandacht aanwezig te zijn in het moment. Ze oefenen in het opmerken en ervaren van hun binnenwereld, zoals gedachten en gevoelens. Dit helpt ze beter om te gaan met de vele prikkels in de buitenwereld.

De mindfulnesstraining wordt gegeven in kleine groepjes (ingedeeld naar leeftijd/ontwikkelingsniveau). Voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar bestaat de training uit 8 lessen van een uur.

Voor wie?

De training is geschikt voor ieder kind (van 6 t/m 12 jaar) die moeite heeft met ontspannen, soms last heeft van stress, een hoofd vol (pieker)gedachten heeft en/of zich beter wil leren concentreren. Mindfulness is ook geschikt voor elk kind dat behoefte heeft aan zelfvertrouwen en te mogen zijn zoals hij/zij is. Daarnaast hebben kinderen die niet goed (in)slapen, veel ‘moeten’, zich vaak zorgen maken, aan zichzelf twijfelen of (hoog)sensitief zijn, baat bij de training.

Groepsles Mindfulness
Wanneer?

Bij voldoende aanmeldingen wordt er zo snel mogelijk een training gepland.

Locatie?

Groepslessen: De locatie wordt later bekend gemaakt.

Individuele lessen; Juf Margot Praktijk voor RT | Bodenmeer 17 | 3446 JK Woerden

Kosten?

De kosten bedragen 220 euro voor 8 groepslessen (max 6 kinderen).

FOLDER mindfulness

Artikel in het tijdschrift voor Remedial Teaching over Mindfulness e.d. op scholen.

Inschrijfformulier voor de training