mindfulness

Herkent u het volgende bij uw kind?

 • Mijn kind heeft een vol hoofd
 • Mijn kind heeft een onrustig lichaam
 • Mijn kind heeft een slechte concentratie

Dan kan mindfulness wat voor uw kind zijn.

Er wordt nogal wat van kinderen gevraagd. Ze moeten dagelijks veel informatie verwerken. Met mindfulness leren kinderen om even op pauze te drukken en met hun aandacht in het nu te zijn.

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent met aandacht in het ‘nu’ leven. Dus aandacht hebben voor dit moment. Niet denken aan het verleden. Niet met je gedachten bij de toekomst. Maar je aandacht specifiek richten op wat je nu aan het doen bent. Als je loopt, dan loop je met volledige aandacht. Als je eet, dan eet je met volledige aandacht. Als je in de rij van de bibliotheek staat, dan ben je daar, volledig en bewust.

Al je zintuigen gebruiken om het nu te ervaren is nog best lastig. Het is een kwestie van oefenen. Maar hoe vaker je het doet, hoe sneller en langer mindful je kunt zijn. Hierdoor kun je meer genieten van het nu, rustiger worden in je hoofd en beter voelen waar je behoefte aan hebt. En dat geldt ook voor kinderen!

De effecten van mindfulness voor kinderenmindful

Het is bekend dat als kinderen al jong meer leren over meditatie en mindfulness, dat ook invloed heeft op de rest van hun leven. Ze leren hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan, gaan meer genieten van het nu en worden zich bewust van hun gevoelens en reacties.

Wat leren kinderen van mindfulness?

 • Een hoofd vol piekergedachten tot rust brengen
 • Concentreren en geen gehoor geven aan afleidingen
 • Helder en objectief en met een zekere leergierigheid kijken naar wat er in je, met je en om je heen gebeurt
 • Met emoties als verdriet, boosheid, angst en blijdschap leren omgaan
 • Goede sociale kwaliteiten ontwikkelen zoals geduld, zelfvertrouwen, aardiger zijn en meer begrip hebben voor zichzelf en anderen

Mindfulness zal een situatie nooit veranderen, maar helpt kinderen wel hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan.

De training

In acht lessen (afhankelijk van de leeftijd) leren kinderen tijdens de mindfulnesstraining om even te stoppen met doorgaan en met vriendelijke aandacht aanwezig te zijn in het moment. Ze oefenen in het opmerken en ervaren van hun binnenwereld, zoals gedachten en gevoelens. Dit helpt ze beter om te gaan met de vele prikkels in de buitenwereld.

De mindfulnesstraining wordt gegeven in kleine groepjes (ingedeeld naar leeftijd/ontwikkelingsniveau). Voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar bestaat de training uit 8 lessen van een uur.

De training kan ook individueel gevolgd worden. Het aantal lessen blijft hetzelfde. De lesduur zal wat korter zijn (ongeveer 45-50 minuten).

Voor wie?

De training is geschikt voor ieder kind (van 6 t/m 12 jaar) die moeite heeft met ontspannen, soms last heeft van stress, een hoofd vol (pieker)gedachten en/of zich beter wil leren concentreren. Mindfulness is ook geschikt voor elk kind dat behoefte heeft aan zelfvertrouwen en te mogen zijn zoals hij/zij is. Daarnaast hebben kinderen die niet goed (in)slapen, veel ‘moeten’, zich vaak zorgen maken, aan zichzelf twijfelen of (hoog)sensitief zijn, baat bij de training.

Wanneer?ruimte anne

Bij voldoende aanmeldingen wordt er een training in het najaar gepland.

Locatie?

Coaching en Yoga praktijk | Pompmolenlaan 43a | 3447 GK Woerden

Kosten?

eenmalige aanbiedingDe kosten bedragen deze keer eenmalig 180 euro.

FOLDER mindfulness2

inschrijfformulier voor de training


  Door op verzenden te klikken:
  Schrijf ik mijn zoon of dochter in voor de eerst volgende trainingen en ga akkoord met 225 euro trainingskosten.
  Tevens ga ik akkoord met het versturen van mijn gegevens naar Juf Margot Praktijk voor RT.